Geupload bestand

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID

Zes redenen waarom vrijwilligerswerk in je studententijd de moeite waard is

Je eerste gedachte bij vrijwilligerswerk: dat is toch iets voor na je pensioen? True? Of, dat is toch voor mensen die niks te doen hebben? Niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er ook een flink aantal studenten die zich graag inzetten voor de maatschappij. Lekker samen met je vrienden of juist alleen om je buurtgenoten te leren kennen. Nog niet overtuigd? Dan hieronder 6 redenen waarom vrijwilligerswerk in je studententijd zeker de moeite waard is!

 1. Deel je kennis!
  Tijdens je studie leer je ontzettend veel. Zowel over het vak wat je studeert, maar zeker ook over jezelf. Als vrijwilliger kun je op verschillende terreinen ingezet worden. Hoe leuk is het om vrijwillig hetgeen wat je leert tijdens je studie door te geven aan iemand die deze kennis nog niet bezit?
   
 2. De tijd!
  Een andere reden is dat je als student behoorlijk flexibel bent in het indelen van je tijd. Naast de tijd die je steekt in je studie, je bijbaan, uitgaan en slapen is er vast nog wel ruimte om een paar uurtjes per maand aan vrijwilligerswerk te besteden. Wist je dat je al vrijwilligerswerk kunt doen voor een uurtje of twee per week?
   
 3. Verbreed je netwerk!
  Wanneer je net in Deventer bent komen wonen, kan het doen van vrijwilligerswerk goed helpen met het uitbreiden van je contacten. Naast het leren kennen van je studiegenoten, is het misschien ook leuk om bijvoorbeeld wat buurtgenoten te leren kennen. Natuurlijk ook als je uit Deventer komt, is het de uitgelezen kans om meer stadsgenoten te ontmoeten.
   
 4. Vergroot de kans op betaald werk!
  Ja, je leest het goed. Wanneer je je inzet bij een vrijwilligersorganisatie, vergroot dit soms ook de kans op een reguliere baan. Zoals in punt 3 benoemd, wordt je netwerk uitgebreid. Dit kan goed helpen bij het vinden van een betaalde baan. Daarnaast wordt je werkervaring verbreedt, waardoor je aantrekkelijker bent voor werkgevers.
   
 5. Leer Deventer kennen!
  Deze sluit wel een beetje aan op punt 3, want vrijwilligerswerk biedt de kans om mensen te leren kennen. Niet alleen mensen, maar ook juist de stad Deventer. Dit is natuurlijk ideaal als je net in de stad bent komen wonen. Hoe leuk is het om op een betekenisvolle manier de stad en haar inwoners beter te leren kennen?
   
 6. Een betekenisvolle stage!
  In je studie moet je vaak een stage ondernemen. Een leuke en direct betekenisvolle invulling hiervan zou perfect vrijwilligerswerk kunnen zijn! Er zijn steeds meer studenten die tijdens hun stage vrijwilligerswerk doen. Aan de ene kant kan vrijwilligerswerk goed aansluiten bij de opleiding die je volgt, maar ook is het de perfecte manier om werkervaring op te doen.

Ben je nog niet overtuigd van het nut en de voordelen van een rol als vrijwilligers? Kom dan eens in contact met mensen die dit al langer doen. Bijvoorbeeld via deventerdoet.nl.

Agenda