Geupload bestand

LinkedIn: hoe werkt het en wat heb ik er aan?

LinkedIn, je kent het vast. Misschien ken je het wel als iets wat je ouders hebben en denk je: dit hoef ik niet! Dan heb je het mis. Ook als student kan het je erg helpen om een profiel te hebben op dit socialmediaplatform. Maar waarom dan? En hoe? Dat lees je hieronder! Heb je al een LinkedIn-profiel? Lees dan ook vooral verder voor handige tips en tricks om je profiel helemaal te finetunen!

Wat is LinkedIn?

Wellicht ken je LinkedIn voornamelijk als iets wat volwassen zakenmensen gebruiken en dat klopt ook! Het is namelijk een socialmediaplatform wat vooral zakelijk gericht is. Het wordt gebruikt door zowel bedrijven als werknemers. Zo plaatsen bedrijven vacatures of delen ze informatie waar ze mee bezig zijn binnen het bedrijf. Vanuit je profiel kun je reageren op deze vacatures, zelf een oproep plaatsen of delen waar je mee bezig bent in je carrière. Daarnaast is het direct een soort online-cv, waarbij je je skills en werkervaring kunt vermelden op je profiel. Je maakt een connectie met personen die je kent of waarvan je denkt dat die interessant zijn om te volgen. Verder kan je interessante bedrijven, branches of hashtags volgen om op de hoogte te blijven wat er allemaal speelt.

Hierom is het handig om een account aan te maken!

Nu kun je denken: ik studeer toch? Waarom moet ik dan nu al op LinkedIn? Juist als student is het super slim om nu al een profiel aan te maken. Als het niet in je eerste jaar is, dan is het wel je tweede jaar waarin je je eerste stage gaat lopen. Wanneer een bedrijf jou wil opzoeken, vindt ze jouw account en kan ze direct jouw CV checken.

Ook wanneer je juist geen stage kunt vinden, is LinkedIn perfect om een stage-oproep te plaatsen. Voor je het weet hebben er drie bedrijven gereageerd op jouw bericht! Naast het vinden van een toffe stage, kan LinkedIn je natuurlijk ook helpen bij het vinden van een bijbaantje of later een baan. Last but not least is het natuurlijk ook gewoon leuk om te checken wat al je connecties aan het doen zijn in hun carrière. 

Hoe maak ik mijn profiel en waar moet ik op letten?

Heel simpel! Je kunt gewoon via de website of de app een nieuw account aanmaken, et voilà, je hebt een profiel. Wel is het handig om te letten op een aantal dingen, die zijn hieronder even op een rijtje gezet:

  • Profielfoto

Omdat LinkedIn een zakelijk platform is, is het van belang dat je de juiste foto kiest om de juiste indruk te maken. Het is namelijk niet zo gebruikelijk om een lekkere vakantieselfie te kiezen. Ga daarom voor een foto met een wat zakelijkere, rustige uitstraling, waar alleen jij op staat. Zorg ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is en dat de foto komt tot ongeveer je borst. Daarnaast is het perfect als je ook nog een zakelijke outfit hebt, zoals een blouse of een colbertje.

  • Ondertitel

Hierin wordt standaard gezet welke studie je doet of waar je werkt. Alleen, dat is natuurlijk wel een beetje standaard. Je kan de ondertitel leuk maken door te vertellen wie je bent en wat jij toevoegt aan jouw werkveld en voor wie. Daarnaast kan je keywoorden gebruiken, die ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk vindbaar bent voor de juiste personen en bedrijven. Probeer je ondertitel kort en bondig te houden. In je samenvatting, de info, kan je dit uitgebreider toelichten.

  • Ervaring en opleidingen

Het enige wat je hier hoeft te doen, is simpelweg invullen welke opleidingen je hebt gedaan of aan het doen bent en welke banen je hebt gedaan. Wanneer je de begin- en/of eindtijd invult zet LinkedIn het voor jou op chronologische volgorde!

  • Vaardigheden en prestaties

Je kunt je profiel uitbreiden door verschillende vaardigheden die je bezit toe te voegen. Dit is echt een must om te doen, want anderen kunnen deze onderschrijven. Dan beaamt iemand anders eigenlijk dat je deze eigenschappen bezit en zien anderen dit ook weer.

Bij prestaties kan je alle cursussen of andere skills invoeren die je bezit. Denk hierbij aan die ene barista-cursus die je ooit voor je werk in de horeca hebt gevolgd of een EHBO-cursus. Ook kun je aangeven welke talen je spreekt.

  • Maak je profiel uniek!

Je profiel staat al als een huis! Maar wil je nog meer uitblinken en beter zichtbaar worden, dan kan je je profiel unieker maken. Door bijvoorbeeld emoji’s te gebruiken, terwijl dit iets minder gebruikelijk is op dit platform. Een andere tip is om je profielfoto te laten matchen met de achtergrond. Of door juist een achtergrond te kiezen die jou typeert. Het is leuk om dan te refereren naar je achtergrond in je info. Wil je helemaal uitblinken? Maak dan je LinkedIn profiel in dezelfde stijl als je CV, dan matcht alles wat je naar je stage of bijbaantje stuurt!